מה בבלוג ולמה?

מטרות הבלוג להביא לידיעתכם מידע מגוון על זכויות הילד. בכוונתי לשתף אתכם, ילדים הורים ומורים - בידע ומידע שאספתי במשך 20 שנות פעילות אקדמית וציבורית בתחומים שונים של זכויות הילד בעיקר בתחום החינוך והכשרת מורים במכללת סמינר הקבוצים בתל-אביב, באגודה הבינלאומית לזכויות הילד ובועד הישראלי למען יוניסף. כפעילה וחוקרת של זכויות הילד אני מייחסת חשיבות רבה להעלאת אמנת זכויות הילד על סדר היום של אנשי חינוך, חברי-כנסת בשדולה למען הילד, ובין הורים וילדים.בלוג זה- אמור להיות כתובת לילדים, הורים ומורים שרוצים לדעת יותר על זכויות הילדים בישראל ובעולם.



בקרוב תמצאו בבלוג:



- מאמרים והמלצות על ספרים ותוכניות לימודים ומערכי-שיעור המאפשרים שילוב של אמנת זכויות הילד בתוכנית הלימודים.

- רשימת כתובות של ארגונים שעוזרים לילדים במצוקה

- פינה לציורים שירים וסיפורים של ילדים

- אירועי אקטואליה: קטעי עיתונים ותגובות והארות הנוגעות לזכויות הילד



כתובת לשליחת מכתבים וציורים – e-mail: rina.yitzhaki@gmail.com

יום שישי, 19 בנובמבר 2010

רינה יצחקי: מהקרבה לרצח ילדים - 2010 מחווה ליום הילד הבינלאומי


רצח ילדים ב-2010 מוכרח להישען על איזשהו אתוס חברתי שמאפשר את זה. ברור שבגלוי, אין אצלנו מגמה מוצהרת, הדוגלת ברצח ילדים. ואמנם רצח כזה לא רק שאינו מתקבל על הדעת אלא שהוא הפשע הנתעב ביותר בדעת הקהל וכמובן גם על פי הדין. עם היותו דחוי מכל וכל, איך בכל זאת נוצר מצב שרצח של ילדים על ידי הוריהם – הפך לחדשה מזדמנת, לידיעה סנסציונית עם כתבות צבע, תמונות וראיונות של כל הנוגעים בדבר?


לרצח של 2010 יש היסטוריה ארוכה, בחתך רוחב תרבותי של פולחנים וטקסים דתיים בהם נרצחו ילדים – כדי לרצות את האלים, או כדי לפגוע באויבים – אויב "כללי" – מלך של עם אחר, או העם כולו (דוגמת מכת הבכורות במצרים) או אויב "פרטי" – האיש הבוגד, יזון.

קורבן - הוא סוג של פולחן, הקרבת קרבן הוא מתן דבר-מה שיקר לך כדי להשיג – סליחה ומחילה, ברכה, או משהו אחר. הקרבת ילדים, שאינה אלא רצח ילדים – אפשרית הודות לתפיסה שילדים הם רכוש בלעדי של ההורים וזכותם לעשות בהם כרצונם. דוגמאות לכך מיוצגות כבר בספרות הקלאסית בדמותה של מדיאה (הפמיניסטית הראשונה) וילדיה שהריגתם משרתת את האינטרסים האישיים הנקמניים שלה ביזון, בעלה הבוגד.

תפיסה זו אמללה דורות רבים של ילדים בעולם כולו, כפי שמנסח זאת הפסיכו-הסטוריון אמריקאי בן זמננו לויד דה-מאוס: "ההיסטוריה של הילדות היא היסטוריה של התעללות בילדים... ההיסטוריה היא חלום בלהות, שרק לאחרונה אנחנו מתחילים להתעורר ממנו"...

מתחילים להתעורר... וזה קורה לאט מדי ומעט מדי. כפי אמרה לפני שנים אחדות קרול בלמי יושבת ראש קרן האו"ם למען הילד יוניסף (Unicef) על מעמדם ומצבם של ילדים היום

"ששה מיליארד ילדים שנולדו בתחילת המאה ה-21 מתחילים את חייהם בתת-תזונה, היעדר חינוך ראוי, תנאי תברואה גרועים, מי-שתייה מזוהמים, אפליה מסוגים שונים, העדר שוויון בין המינים, התעללות וניצול. ילדים אלה זכאים לזכויות אדם יסודיות. יחד עלינו לבנות אחווה גלובלית כדי להבטיח לילדים זכויות אלה - בידיעה שכאשר אנחנו משרתים את טובת הילד - אנחנו משרתים את טובת האנושות כולה".

שרות לטובת הילד - בהקשר לרצח ילדים... אינו דבר פשוט. אולם, בהנחה שרצח כזה מתרחש על בסיס של תפיסות מוטעות הן באשר למהות הילד, למשמעות חייו, והן באשר לדרכי ההתמודדות וחינוך הילדים – כולל חסר בדרכי התמודדות עם קשיים בהורות – גם בגיל צעיר ביותר, כאשר צריך להתמודד עם תינוק שאינו יודע להסביר את עצמו, שחולה ובוכה לילה אחר לילה, וגם כשמדובר במתבגרים שבודקים את הגבולות, שמחפשים ריגושים ומצבים קיצוניים, הורים רבים – פשוט אינם יודעים מה הם יכולים וצריכים לעשות.

אחד הרעיונות שהביאו להקמת בית ספר להורים – היה הרעיון שהורות היא דבר נרכש שצריך ללמוד ולא רק תכונה מולדת, כתכונה ביולוגית "טבעית" של האישה.

אולם, בתי ספר להורים הם עדיין תופעה נקודתית ונדירה.

אילו הייתה ניתנת הדרכה כזו באופן אוניברסאלי ונרחב, ללא תשלום, הורים רבים היו נהנים מהכנה להורות – שהיא ככל הנראה אחד התפקידים המורכבים והקשים ביותר. הכנה כזו הייתה מביאה להכלת התנהגותם של ילדים, על הדבש ועל העוקץ, וזו נקודה למחשבה לגבי העתיד.

את הרעיון הזה העליתי כבר לפני שנתיים בוועדת הכנסת לזכויות הילד – שהתכנסה לדיון ברצח הילדה רוז.
הדרכה להורות, על כל גווניה צריכה להיות חלק מן החינוך והשירותים הניתנים לכל מי שאמוריםלהיות הורים. היא צריכה להתחיל בבית הספר התיכון – שיכול להיות מעבדה נהדרת להבנת הדינאמיקה

המשפחתית, ולסייע לצעירים בהבנת מערכות היחסים שלהם עם הוריהם, ולהוות שלב א' בהתחנכותם
לקראת הורות טובה.

הדרכה להורות צריכה להינתן בכל המסגרות הקיימות של טיפול ומעקב לקראת לידה. הדרכה להורות צריכה להיות שלב לקראת... כמו עשרות הבדיקות שמתבצעות לאורך תקופת ההריון. יש לנו מסגרות בהן האם-לעתיד נמצאת בקשר עם המערכת, צמאה למידע, ומוכנה ללמוד כל מה שהנוגע לילד שהיא נושאת ברחמה. מדוע איננו מציידים אותה ואת בן זוגה כמובן בידע כל כך חיוני – לא רק למשפחה אלא לחברה כולה?

במאה העשרים ואחת, המאה שמגשימה את רוח הפמיניזם, את שוויון מעמד האישה נוצרת "הורות חדשה".
בהורות הזאת – השתנו סדרי העדיפות. בהורות החדשה הגשמה עצמית, קרירה ועצמאות כלכלית נמצאים
לפני הילדים, והם נתפסים לא פעם – כמכשול. בהורות החדשה יש גם משפחה חדשה. המשפחה החד-הורית
שיש לה בעיות ייחודיות ולא קלות, ובכל מקרה העול נופל על הורה אחד בלבד.

נדרשת חשיבה מחודשת על מושג ההורות, חלקם של שני ההורים – האב והאם, הגבר והאישה – וחלקה של החברה כולה בהבנת משמעות ההורות והאחריות-ההורית מצד אחד והבטחת טובת הילד מצד שני, ויש לתת את הדעת לתמיכה הנדרשת כדי לסייע להורים למלא את תפקידם כראוי מול צרכי היסוד של הילד. תפקיד המדינה והחברה לסייע למשפחה במימוש תפקידה.

מעשית, יש לקדם את המנגנון האוניברסאלי של הדרכה להורות שיפעל בתיאום עם מערכת החינוך לאם ולילד, פיקוח על היריון, נשים בחופשת לידה וכל מסגרת משפחתית תומכת אחרת כדי להעלות מודעות למהות ולחשיבות ההורית.

... רצח ילדים אינו מתרחש בחלל ריק. מדינה וחברה שרוצות להבטיח את טובת ילדיהן, ואת חייהם – יעשו טוב אם יטפלו בשורשי-הדברים ולא רק בניסיונות להבין מי אשם במה שקרה, ביום שלמחרת.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה